Vakre pioner som borddekorasjon eller gave

Vakre pioner som borddekorasjon eller gave

Pioner er elegante, vakre og populære snittblomster. Mange vil påstå de er sommerens vakreste blomster. Pionene kommer i forskjellige farger.

Pioner, også kalt peoner, er en av de vakreste blomstene vi har. De er store, har et vakkert utseende og lukter fantastisk. Det er sommerens flotteste og mest trendy blomst. Den utstråler overdådighet og klassisk eleganse, og er en populær snittblomst. Pioner holder seg vakker lenge, så fyller du vasen med klassiske pioner kan du nyte de i lang tid.

Litt om pioner

Pioner finnes i mange varianter. De store lekre pionblomstene har farger som varierer fra sart rosa nyanser til dyp burgunder. De hvite og pastellrosa pionene lukter fantastisk og kan stå for eksempel i stuen eller på terrassen. Den eneste fargen pioner ikke kommer i er blå.

Mange sorter pioner

Det finnes faktisk over to tusen sorter, men vi deler dem gjerne opp i fem hovedkategorier:

Silkepion

Finnes i enkle, halvfylte og fylte varianter. Dette er den mest kjente sorten og den vi ofte finner på hagesentre.

Edelpion

Liker sandholdig jord, og du kan gjerne blande inn grov støpesand hvis du er redd det er for fet jord på den tiltenkte vokseplassen.

Trepion

En liten busk med bark. Den liker best sandholdig jord, og krever ekstra god drenering. Denne typen skal stå litt dypere, med ca. 10-15 cm. jorddekke over øverste podefeste.

Trepioner skal beskjæres om våren, men vent til alle skudd har kommet, og skjær vekk tørre grener.

Itoh-hybrid

Krysning mellom trepion og en av de andre sortene. Disse trives med litt kraftigere jord enn andre type pioner. Itoh-hybrider skal beskjæres om høsten, ca. 10 cm over bakken eller 5 cm over nye, synlige skudd.

Villpion

Ville arter som har dukket opp blant annet i Kaukasus og Himalaya. Ville pioner trives best i sandjord, og må ikke ha for mye fet jord. Du kan gjerne gjødsle litt tidlig på våren, men det viktigste er gjødsling etter blomstring.

Historien

Pioner har vært et fast innslag i den norske hagen siden 1600-tallet og er kanskje en av de aller vakreste blomstene vi har. Det riktige navnet har pionene derimot fra navnet Paion, som var de greske gudenes lege. Det sies at Paion oppdaget den medisinske nytten hos mange ulike planter, ikke bare pionen, og ifølge gresk mytologi ble han i sluttfasen av livet sitt forvandlet til en blomst av selveste Hades, for å unngå døden. Det er den blomsten vi i dag kaller for bergpion.

Pynt bordet med vakre pioner

Pioner egner seg godt som pynt til ulike borddekorasjoner, enten alene eller sammen med f.eks. roser, brudeslør eller marikåpe.

Send en blomsterhilsen

Den mørkeste tiden på året er snart omme, men vintermørket har ikke sluppet taket helt enda. Hva er vel ikke hyggeligere å pynte opp stue eller rom med en bukett strålende pioner. Pioner kommer i en rekke farger og størrelser. La deg friste av disse klassiske skjønnhetene som stråler av eleganse og overdådighet. Eller send en vakker pionbukett hjem til noen du ønsker å takke eller overraske.

Tre ting du ikke visste om pioner

  1. Luktpionen har vært i Kina i flere tusen år, og vært brukt til medisinske formål.
  2. Pioner elsker kalk! Derfor burde de få kalk en gang om våren og ved nyplanting.
  3. Buskpion er omtales som verdens vakreste blomsterbusk.

Stell av pioner

  • Lag et nytt snitt i blomstene før du setter dem i vann. Bruk en skarp og ren kniv når du snitter blomstene.
  • Sett blomstene i vann så fort som mulig etter at de er snittet.
  • Blomstervasen må være ren før blomstene settes opp i vasen. Bakterier kan tette porene i blomsterstilken og føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet.
  • Sørg for at det ikke ligger blader i vannet, så rens den nederste delen av stilken.
  • Fyll på med rent, kaldt vann og tilsett holdbarhetsmiddel for snittblomster. Holdbarhetsmiddelet gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • For at du skal få mest mulig glede av pionene dine, anbefaler vi å sette blomstene lyst, men ikke i direkte sollys.

Sett gjerne snittblomstene kaldt om natten. Dette forlenger blomstenes levetid.