Tulipaner gir liv, farge og vårfølelse i hjemmet

Tulipaner gir liv, farge og vårfølelse i hjemmet

Tulipaner er en av Norges mest populære snittblomster, og kommer ofte som hvite, røde, gule, fiolette, oransje og rosa. Tulipaner liker mye vann og lite sollys.

Tulipanen, en planteslekt i liljefamilien, er løkplanter med smale blad og skål- eller klokkeformede blomster. De vakre fargene, den unike fasongen og den levende personligheten gjør tulipaner til en favoritt hos mange. Kortreiste norske tulipaner lar oss tyvstarte våren innendørs. La en fersk bukett tulipaner sette farge på hjemmet i vintermørket mens du venter på vår og lysere tider. Behandler du de riktig, kan du nyte de fargerike gledessprederne ekstra lenge.

Nederland er tulipanens land

Selv om tulipanen egentlig originerte fra det vi i dag kaller Tyrkia, er det Nederland folk flest assosierer med de skarpe grønne stenglene og fargerike knoppene. Nederland er en av verdens største eksportører av tulipaner, og blomsternæringen i landet står for en høy andel av det nederlandske bruttonasjonalproduktet. En botanisk reise til Nederland i april vil gå inn som et fargerikt og unikt minne i boka. Her kan man oppsøke fantastiske blomsterparker som Keukenhof, besøke gartnerier og blomsterauksjoner, eller ta en sykkeltur langs de mange flotte blomsteråkrene.

Når er det tulipansesong?

I Norge strekker tulipansesongen seg fra jul til påske — noe som gjør at vi med rette kan kalle tulipanen en vårblomst. Duggfriske tulipaner er et sikkert tegn på at våren er i anmarsj, og tulipanen er således en av de mest solgte blomstene i vinterhalvåret. Den andre fredagen i januar hvert år markeres tulipanens dag — en perfekt unnskyldning til å fylle favorittvasen med en tulipanbukett.

Farger og betydning

Tulipaner er populært å gi bort som gave, men før du bestiller kan det være greit å vite hva de ulike fargene betyr:

 • Hvite tulipaner symboliserer renhet, godhet, troskap og fred
 • Røde tulipaner står for kjærlighet, omsorg og lidenskap
 • Fiolette tulipaner symboliserer det utradisjonelle og eventyrlige
 • Gule tulipaner er et tegn på kreativitet, optimisme og livsglede
 • Oransje tulipaner betyr humor, varme, sol og frodighet

Planlegger du å gi bort tulipaner i gave til noen du er forelsket i? I følge blomsterspråket betyr en  kombinasjon av hvite og røde tulipaner «det er deg jeg vil ha». Dersom du ikke klarer å bestemme deg for farge, kan du få en frisk og spennende bukett ved å blande de alle.

Slik holder du tulipanene i live lengst mulig

De fleste tulipanene som selges i Norge er produsert av norske gartnere. Ca. 90% er norskprodusert, og majoriteten av de resterende 10% kommer fra Nederland. Nærhet til markedet er en stor fordel når det gjelder holdbarhet, også for tulipaner. Det som skiller tulipaner fra mange andre snittblomster, er at de fortsetter å vokse i vasen. Tulipanene er fulle av liv. De vokser i lengde og strekker seg mot lyset. Jo mer vann du har i vasen, jo raskere vokser de. For å ha glede av tulipanene lengst mulig, bør du derfor starte med relativt lite vann i vasen, og heller fylle på ofte med friskt kaldt vann.

Noen tips til stell av tulipaner:

 • Kutt stilkene rett over med en skarp kniv
 • La de stå i vase med plastikken på den første timen
 • Gi tulipanene iskaldt vann, gjerne med isbiter for å forsinke veksten
 • 3-4 cm vann i vasen er nok, da tulipaner drikker med hele stilken
 • Unngå å sette tulipanene i direkte sollys
 • Bruk alltid løkblomstnæring i vannet
 • Setter du tulipanene kaldt om natten vil de vare lenger

Tulipaner i interiøret

Man finner ofte igjen en vase med tulipaner i interiørmagasiner og interiørprofiler på Instagram og Pinterest. Blant annet har kjendisstylist Jan Thomas uttrykt at tulipaner er hans klare favoritt i blomsterhyllene. Tulipanen er en trendy interiørblomst, og gjør seg godt uansett hvor den plasseres. Har hjemmet ditt et røft og industrielt uttrykk, kan du la tulipanene utvikle seg naturlig. Foretrekker du en mer elegant og klassisk stil, kan du kutte ned stilkene og sette de i en lavere vase — alene eller sammen med andre blomster.

Overrask noen med tulipaner levert på døra

Tulipaner er en sikker vinner i de fleste anledninger — enten du skal gratulere et par nybakte foreldre, gi de som innflytningsgave, eller bare glede en hjelpsom kollega. Den populære vårblomsten assosieres gjerne med håp, optimisme og nytt liv. Bestill ferske tulipaner på nett, og få de levert raskt og trygt på døra hos den du vil gi en oppmerksomhet til.