Liljer — en velduftende og elegant favoritt i blomstervasen

Liljer — en velduftende og elegant favoritt i blomstervasen

Liljer er praktfulle og holdbare snittblomster som kommer i mange vakre farger, er kjent for sin deilige duft, og har en helt spesiell historisk betydning.

En populær blomst i norske hjem

Liljefamilien er glamorøse og elegante blomster som kommer i mange ulike varianter. Lilje er det opprinnelige romerske navnet på planten, og på keltisk betyr lilje «hvit». Liljene finnes imidlertid i mange flere farger enn hvit. I norske hjem finner man gjerne både gule liljer, blå liljer, rosa liljer, orange liljer og røde liljer. Liljen er kjent for sitt vakre utseende og fantastiske duft.

Ulike liljearter

Det finnes mange forskjellige liljearter. Du har kanskje hørt om påskelilje, pinselilje, fransk lilje, tigerlilje, asiatisk lilje, trompetlilje, brannlilje eller dagliljer? Alle disse kommer som flotte og holdbare snittblomster, eller med løk for å plante i potte. Liljer er tøffinger som trives både innendørs og utendørs, og som tåler opptil flere minusgrader.

I påsken bruker mange å dekorere med fargesterke påskeliljer i fine vaser. Den populære påskeliljen kommer i fargene gul, oransje og hvit, og sørger for flott påskestemning i hjemmet.

Liljens historiske betydning

Liljens historie strekker seg langt tilbake i tid. De gamle romerne, grekerne og kristne mente at liljen var guddommelig perfekt, og hadde alle sine legender om liljen.

I den greske gudeverdenen var liljen et resultat av at Juno, Jupiters kone, sølte melk da hun ammet sønnen Herkules. En dråpe melk ble til Madonnaliljen, mens resten ble til Melkeveien. Liljer har stor symbolverdi, og den hellige liljen symboliserer blant annet moderlighet, fruktbarhet, styrke, troskap, uskyld og håp. På grunn av liljens symbolverdi, har den blitt brukt som medisin ved fødsler.

Liljer i brudebuketten

Liljens symbol på renhet og uskyld, i tillegg til sin åpenbare skjønnhet, gjør at den ofte blir brukt i brudebuketter. Du har kanskje hørt om Märthaliljen, som fikk sitt navn av at Kong Olavs kone hadde den med i brudebuketten sin da de giftet seg?

Liljer i interiøret

Visste du at liljen er en av de mest holdbare snittblomstene som finnes? I tillegg til å være lettstelt, er den også en trendy blomst foretrukket av mange interiørentusiaster. Man kan enklere forsvare å bruke penger på en ny liljebukett når man vet at den vil pryde stuen i lang tid. Liljens yndige og delikate utseende gjør at den egner seg perfekt som en mykgjørende kontrast foran en røff betongvegg eller en vegg malt med kalkmaling.

Stell av liljer

Dersom man gir liljene et godt utgangspunkt, kan de holde seg friske og flotte i lang tid. Noen tips til stell av liljer:

  • Snitt stilkene på skrå og sett de i lunkent vann. Fjern bladene nederst på stilken.
  • Bruk holdbarhetsmiddel i vannet. Det gir næring og hindrer bakterier.
  • Liljer liker seg ikke rett ved ovner eller under varmepumper.
  • Liljer holder lengst om du gir dem en lys plassering.

Send en liljebukett til noen du er glad i

Liljer er passende i de fleste anledninger. De er flotte å sette i favorittvasen hjemme i stua, bruke som dekorasjon i fest og selskap, og en super gave til noen du vil glede. Du kan enkelt bestille liljer på nett via våre blomsterforhandlere, Mester Grønn, Interflora og Euroflorist, og få de levert på døra til adressen du oppgir.